Tandimplantat

En av de mest effektiva och funktionella kosmetiska tandvårdsprocedurerna.

Tandimplantat – en väl beprövad och säker behandling!

Tandimplantat- en väl beprövad och säker behandling!Att förlora tänder är ett vanligt problem för miljontals människor i hela världen. När man saknar en eller flera tänder så är det lätt att känna sig obekväm. Det kan leda till att du undviker att le i vissa situationer eller helt undviker att interagera med andra människor.

Det finns många orsaker till att man mister en eller flera tänder. Exempelvis tandröta, en misslyckad rotfyllning, tandköttssjukdomar, skador i munnen orsakade av olyckshändelser, medfödda defekter, medicinering, förslitningar, felaktigt bett eller undernäring.

Oavsett underliggande orsak så finns det idag tandbehandlingar som kan återställa både utseende och funktion. Den så kallade estetiska eller kosmetiska tandvården har utvecklats väldigt mycket under de senaste decenierna. Du har idag en mängd effektiva metoder att välja bland och tandimplantat är i många fall det absolut bästa alternativet, för att ersätta förlorade tänder.

Om du har god munhygien och i övrigt sköter om dina implantat bra, så är hållbarheten upp till 20 år eller mer, utan problem.

Varför titan i tandimplantat?

Tandimplantat tillverkas i de flesta fall av metallen titan. Den används i normalfallet därför att den integrerar bra med käkbenet. Att ett tandimplantat av titan som är korrekt ditsatt blir väldigt stabilt beror på fenomenet ”osseointegration”. När implantatytan får kontakt med benet så accepteras det av bencellerna som växer fast i titanet. Resultatet blir ett helt integrerat och mycket stabilt fäste för din nya tand.

Titan som är ett grundämne korroderar heller inte i munmiljön och är ”biologiskt kompatibelt” vilket innebär att ditt immunförsvar inte stöter bort implantatet.

Varför zirkonia i tandimplantat?

I vissa fall är titan inte det bästa alternativet, till exempel när risken för peri-implantit är förhöjd på grund av rökning. Då kan keramiska material som zirkonia vara ett alternativ.

Om AnyRidge tandimplantat hos tandimplantatgoteborg.siterubix.com
Om tandimplantat av Zirkonia hos Tandimplantatgoteborg.com

Tandimplantatet AnyRidge från MegaGen föredras av Peter Ingemarsson som äger och driver kliniken Estetisk Tandvård i Göteborg:

– Vi använder alltid de bästa materialen. När det gäller den här typen av behandlingar så får inte prislappen styra. Jag är inte bunden av några avtal eller samarbeten och kan alltså välja helt fritt med hänsyn till kvalitet.

Peter fortsätter:

– Jag har arbetat med alla stora implantatsystem sedan starten 1985 och om jag får välja så väljer jag idag AnyRidge från MegaGen och Implant Solutions.

I en studie på sju patienter byggde man in temperatursensorer inuti implantatet, i kopplingen mellan implantat och överbyggnad och i påbyggnaden. Personerna fick sedan dricka varmt.

Maximala temperaturerna varierade mellan 44,6 och 47,3 grader. Celler dör vid temperaturer över ca 42 grader. Keramiska material leder värme dåligt och har inte denna nackdel. Implantat av zirkoniumdioxid är därför ett bättre alternativ.

Källa: Tandvårdsskadeförbundet, TF-bladet nr 1 2017.

Lär dig mer om för- och nackdelar med olika typer av estetisk tandvård. Här hittar du också ungefärliga prisuppgifter för respektive behandling.

Ring oss nu!