Skalfasader

Skalfasader är den överlägset bästa kosmetiska tandvårdsproceduren sett till estetiken.

Skalfasader – En skonsam och snabb behandling!

Skalfasader - En skonsam och snabb behandling!Man kan ändra både färg och form och behandlingen är dessutom snabb. Ofta räcker det med två till tre behandlingstillfällen!

Skalfasader är lövtunna skikt av porslin eller komposit som täcker hela ytan på framsidan av tanden. Tänderna ser vackrare och friskare ut och missfärgas inte så lätt av t.ex. rödvin, kaffe, thé etc.

Porslin är det absolut vanligaste materialet därför att det är överlägset både vad gäller estetik och hållbarhet. Av denna anledning kallas skalfasader ofta också för porslinsfasader. Alternativet till skalfasader av porslin är den billigare kompositen som dock har en mycket sämre hållbarhet. Porslinsfasader håller upp emot tjugo år jämfört med komposit som håller upp till fem år.

Jämfört med vanliga kronor är skalfasader mycket skonsammare mot tänderna. Skalfasaden sitter utanpå den egna tanden som ofta inte ens behöver slipas. Du bör ha bestämt dig för om du är nöjd med din tandfärg i övrigt innan du genomgår en behandling med skalfasader. Vill du ha vitare tänder så genomförs först en blekning av de tänder som inte ska behandlas eftersom skalfasader inte går att bleka efteråt, de behåller sin färg.

När?

I dessa fall kan skalfasader vara en bra behandlingsform:

  • Missfärgad emalj
  • Skadade och slitna tänder
  • Stort mellanrum mellan tänderna
  • Ojämnheter
  • Sneda tänder

Hur?

Så här kan arbetsgången vid tillverkning av skalfasader ut:

// Om patienten vill så bleks först de tänder som inte ska behandlas med skalfasader.

// Därefter skapas en så kallad waxup. Detta är ett förslag som efter justeringar och input från en tandtekniker ligger till grund för behandlingen

// Unika skalfasader tas fram och provas. Ser de bra ut cementeras de fast, annars skickas de tillbaka för ändring.

// Kontroll och eventuellt framtagande av en bettskena för att skydda tänderna. Detta är särskilt viktigt om du gnisslar tänder.

Ring oss nu!